Psychomotorische therapie bij kinderen

Psychomotorische

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.

Pipi Langkous

Psychomotorische therapie bij kinderen

De psychomotorische therapie is een specialistisch deeldomein van de kinesitherapie. Hierbij richt ik mij op de algehele ontwikkeling van het kind.

Er bestaat een complexe relatie tussen het brein, de psyche en gedrag motoriek. Hierbij spelen ook emotionele en sociale factoren een rol.

Door te bewegen, treden we in contact, kunnen we ons uitdrukken, leren we ons lichaam en de ruimte kennen. We kunnen ons oriënteren, ervaren onze grenzen en doen allerlei kennis op.

Tijdens de ontwikkeling van baby naar volwassene, speelt onze psychomotoriek dus een grote rol. Bij stoornissen kan je je lichaam niet altijd goed inschatten en vertrouwen. Je begrijpt het zelf niet altijd of je voelt je niet altijd begrepen.

Opnieuw gebruik ik oefeningen en technieken om het kind te stimuleren om positief te evolueren. Daarnaast geef ik individuele tips die zowel het kind als de omgeving kunnen ontlasten en is het belangrijk om inzicht te creëren in de problematiek, zowel voor de omgeving als voor het kind zelf.

psychomotorisch

Voor wie ?

Kinderen met een vermoeden van of reeds vastgestelde problematiek. Zowel de screening als de therapie kan in de praktijk gebeuren.

  • baby’s en kinderen met een ontwikkelingsachterstand zoals bv niet tijdig omrollen/ zitten/kruipen/lopen…of later maturiteit problematiek.
  • baby’s / kinderen met bewegingsangst
  • kinderen met schrijfmotorische- of fijn motorische problemen
  • kinderen met een beperkte grove motoriek (veel struikelen, vallen) en coördinatie
  • kinderen met visuomotorische problemen
  • kinderen met relaxatie- of slaapproblemen
  • kinderen met concentratie problemen
  • diagnoses als DCD, AD(H)D, ASS,NLD…

Werkwijze Psychomotorische Therapie

Eerste sessie

Werd uw kind reeds uitgebreid getest?

Dan vraag ik om vooraf alle verslagen reeds door te sturen zodat ik deze alvast kan doornemen.

Tijdens de eerste sessie bespreken we uitgebreid de problematiek van uw kind, de verwachtingen en de doelstellingen van de therapie. Werd uw kind nog niet getest? Kreeg u een voorschrift van de huisarts of een voorschrift met de vraag tot motorische testen?

Dan bespreek ik graag eerst de problematiek van uw kind en beslis ik nadien welke testen ik tijdens de volgende sessie zal uitvoeren.

Mee te nemen / reeds vooraf door te sturen:

● voorschrift van de arts

● verslagen en attesten van artsen / therapeuten

● identiteitskaart

● klevertje ziekenfonds

Meer weten over psychomotorische therapie bij kinderen?
Laat je gegevens achter en ontvang mijn tips en inzichten

Geen spam. Uitschrijven kan op elk ogenblik.