Stress in je lijf

Stress!? Ik hou wel van een beetje stress.

Stress heeft een negatieve bijklank…

Maar stress is ook positief, zorgt voor groei, voor verdere ontwikkeling.

Stress hoort bij het leven.

We kunnen en we willen niet alle stress vermijden.

Enkel een spier die geregeld onder stress gezet wordt via krachttraining, zal ontwikkelen.

Enkel een cardiovasculair systeem dat geregeld onder stress komt te staan, getraind wordt, zal conditioneel beter worden.

Enkel een brein dat uitgedaagd wordt om oplossingen te zoeken, sneller te reageren, analytisch te denken, het geheugen te trainen, zal meer linken leggen en dus slimmer worden.

MAAR…

Wanneer stress té lang aanhoudt en je onvoldoende terugkeert naar een herstel of rust niveau,

DAN wordt stress een probleem.

Dan krijg je de meest uiteenlopende klachten : pees en slijmbeursontstekingen, spijsverteringsklachten, hartproblemen, hyperventilatie, hoge bloeddruk, vergeetachtigheid, black-out, slaapstoornissen…

Stress kan positief zijn maar soms is het echt te veel voor je lijf.

Een stressprobleem ontstaat dus door té lang, té veel stress zonder voldoende rustpauzes.

Een metafoor

 Jij hebt het druk op je werk, maar je hebt alles onder controle.

En dan duikt er een probleem op dat asap moet opgelost worden. Even een tandje bijzetten, maar dat moet lukken. Ondertussen lopen je andere taken door en je wordt continu gestoord door telefoontjes en mails van lopende zaken.

Je zal thuis moeten doorwerken met op de achtergrond je kinderen die ruzie maken of je vragen komen stellen. Bovendien meldt je partner dat je zelf de kinderen moet ophalen en boodschappen moet doen voor het avondeten. ‘s nachts wordt een van de kinderen ziek en moet je een paar keer je bed uit. Ook de volgende ochtend volgt er weer een drukte met extra geregel ivm een doktersbezoek, school verwittigen, medicatie en natuurlijk het probleem op je werk verder oplossen.

Maar je krijgt alles rond en je kijkt uit naar het weekend voor wat rust.

Dat had je gedacht…

Je moeder wordt in het ziekenhuis opgenomen en dus ren je heen en weer tussen de boodschappen, de hobby’s, het ziekenhuis, je vader en je eigen gezin.

Morgen weer maandag en dan start alles opnieuw…?

 Je lichaam kan dit soort situaties wel even aan, maar je zal toch echt wel ergens een rustpauze moeten inlassen of je kan onmiddellijk proberen om een aantal taken lichter te maken of te schrappen.

In mijn voorbeeld zou je bijvoorbeeld je telefoontjes en je mails kunnen doorschakelen naar een collega. Geen boodschappen doen, maar iets te eten afhalen of uit de vriezer halen. Je partner of een grootouder het doktersbezoek laten afhandelen en de boodschappen laten thuis bezorgen.

Het is dan nog steeds druk, maar net iets meer haalbaar.

Vertel je moeder hoe zwaar je het hebt en ze stuurt je gegarandeerd naar huis om even een rustmoment in te lassen met een boek of een warm bad.

Dit soort situaties is wat er in je leven, in real life gebeurt en je stress bezorgt, maar ook in je lichaam zijn er dit soort situaties aan de gang.

Té veel en té lang een té hoge werkdruk.

Je lichaam heeft al zijn werk onder controle tot er een virus binnensluipt. Alle hens aan dek want het virus moet zo snel mogelijk buiten gewerkt worden. Werk voor je immuunsysteem.

Ondertussen moet ook alle voeding die binnenkomt gescreend en nadien verteerd worden. Je eet 3 maaltijden, maar je stopt wel 8 keer per dag iets in je mond : een koekje, een koffie met suiker, een cola, een stukje fruit ( echt wel gezond), een snoepje of 3, een paar nootjes en een glaasje wijn.

Een routinetaak, maar je immuunsysteem moet dit continu komen controleren op schadelijke stoffen, de pancreas moet verteringsenzymen aanmaken, je lever moet glucose opslaan, je maag en je darmen moeten aan het werk…

At jij bovendien veel sterk bewerkte voeding, geraffineerde suikers, wat smaakversterkers en bewaarmiddelen… En nog een glaasje alcohol bij de lunch of ‘s avonds op de sportclub? Dan moet o.a. je lever extra hard aan het werk om al deze toxische stoffen te verwerken.

Je ging (heel gezond, doe vooral) een paar uur sporten waardoor je hormoonhuishouding en je bloedcirculatie extra aan het werk moesten en je spieren achteraf wel wat herstel nodig hadden? Alweer extra werk voor je immuunsysteem.

Bleef je nadien toch weer iets te lang napraten en lag je eigenlijk te laat in bed. Werd je ‘s nachts ook nog eens wakker en kreeg je dus te weinig nachtrust? Dan kon je lichaam de nachtelijke taken ook niet afwerken.

Gevolg : STRESS voor je lijf!

En ook hier mag dit niet té lang en té veel zijn, je lijf heeft af en toe nood aan rust.

Recente wetenschappelijke onderzoeken onderschrijven wat in de praktijk eigenlijk al duidelijk was :

fysieke en mentale stress zijn onlosmakelijk verbonden.

In onze hectische, stressvolle maatschappij is het dus handig als jij je lichaam probeert te ontlasten via de factoren die je wél onder controle hebt.

je voedingspatroon,

je bewegingspatroon,

je slaappatroon,

Hoe kan je lichaam stress krijgen van je voeding?

Telkens jij iets in je mond stopt, moet je lichaam aan het werk.

Eerst komt het immuunsysteem nakijken of iets weggewerkt moet worden. Schadelijke stoffen, bacteriën, virussen…Nadien moet deze voeding ook verwerkt/ verteerd worden.

Als jij 3 keer per dag eet of 8 keer, moet je lichaam dus respectievelijk 3 of 8 keer aan het werk. Naast de andere taken natuurlijk.

Eet jij onbewerkte en herkenbare voeding, iets wat de oermens reeds at. Ik denk aan groenten, fruit, noten, zaden… zonder dat deze sterk bewerkt werden, dan zal je lichaam deze snel herkennen. Je belast je lichaam nog eens extra als jij veel chemische (voor je lichaam vreemde) stoffen inneemt zoals bijvoorbeeld smaakversterkers en bewaarmiddelen.

Hoe kan je lichaam stress krijgen van je bewegingspatroon?

 Té weinig of té veel beweging, het bezorgt je lichaam stress.

Beweging is een natuurlijke vorm van belasting, van stress voor je lichaam. De oermens had geen andere ‘vervoersmiddelen’ dan zijn eigen benen, moest hout sprokkelen, jagen en eten zoeken, hutten bouwen en in bomen klimmen…

Je lichaam functioneert optimaal bij geregeld lichte beweging de hele dag door en af en toe een zwaardere inspanning.

Als jij een hele dag zittend doorbrengt en dit niet één dagje maar maanden, dan voelt dit voor je lichaam niet natuurlijk. Dan zijn er ook effectief een aantal biochemische processen die niet optimaal verlopen, waardoor je lichaam in stress komt.

Maar ook dagelijks, gedurende een langere periode,  zware fysieke inspanningen uitvoeren zet je lichaam onder stress omdat het dan extra werk heeft met opruim en herstelwerken.

Hoe kan je lichaam stress krijgen van je slaappatroon?

 Tijdens je slaap zal je lichaam schoonmaak en herstel processen in je lijf uitvoeren.

Ik bekijk het als ‘onderhoudswerken’ uitvoeren.

Taken die je lichaam niet optimaal kan uitvoeren als je niet of onvoldoende kwalitatieve slaap krijgt.

Onze organen hebben een ingebouwde klok en een aantal heel belangrijke taken worden ‘s nachts uitgevoerd tijdens onze slaap, het ontgiften/ schoonmaken van onze hersenen is daar eentje van.

Maar ons levensritme gaat hier vaak niet meer in mee.Tot vlak voor het slapen in volle licht zitten of op blauwe lichtschermen kijken, sporten of eten tot vlak voor het slapen.

Soms om 22u dan pas om 01u naar bed gaan en (proberen) slapen tot de middag…

Dit zorgt dat je lichaam zijn taken niet optimaal kan uitvoeren. Gebeurt dit te vaak dan bezorgt dit lichaam sowieso stress.

Natuurlijk mag jij nog lekker eten!

Natuurlijk mag jij nog sporten, zeker doen!

Natuurlijk mag jij nog een glaasje wijn!

Natuurlijk mag jij nog snoepen!

Natuurlijk mag jij nog een nachtje op stap gaan!

 Ga op zoek naar een balans zodat je je lichaam niet continu overbelast en jij je energiek en goed in je vel voelt en je volop kan blijven genieten.

Hoe ga jij je lijf al en toe wat rust gunnen ?