Iedereen heeft af en toe wel eens last ter hoogte van de onderrug, tussen de schouderbladen of in de nek.
Ben je op je rug gevallen, kreeg je een klap of kan je ledematen plots niet meer bewegen, dan maak je best een doktersafspraak.
Heb je net een zware fysieke inspanning gedaan?
Ik denk aan de grote schoonmaak of speciale werken in de tuin of een hardloopwedstrijd of… dan weet je dat daar de oorzaak ligt en hoef je je meestal niet te veel zorgen te maken.
Heb je wel vaker last, weet je niet waardoor en maak je je zorgen?
Toch hoef je niet direct naar de dokter, ook verder onderzoek is niet onmiddellijk nodig.
Je lichaam wil je een signaal geven.
En dus moet je uitzoeken wat je lichaam jou probeert te vertellen.
Misschien is het echt té veel voor je lichaam ( zoals bij een verhuis e.d.).
Misschien zijn lokaal of algemeen je spieren verzwakt zodat ze niet aankunnen wat jij dagelijks van hen vraagt.
Misschien kunnen je spieren en gewrichten hun taken eigenlijk wel aan, maar krijgt je lichaam de afvalstoffen die hierdoor vrijkomen niet opgeruimd of kan je lijf de aangerichte schade niet of onvoldoende herstellen.
Mogelijke oorzaken :
- slecht of onvoldoende slapen
- te weinig beweging
- niet de juiste vorm van beweging
- te hoge spierspanning
- een overactief immuunsysteem dat geen tijd heeft voor opruim- en hersteltaken
- te veel en te lang stress ( mentaal of fysiek )
- te weinig voedingsstoffen om relaxatie-, herstel- en opbouw taken goed uit te voeren
Vaak wordt de pijn veroorzaakt door een combinatie van deze factoren.
Bedenk even of jij slecht of onvoldoende slaapt.
Dit kan ervoor zorgen dat je lichaam de normale schade (die we sowieso dagelijks in ons lichaam aanrichten) niet of onvoldoende kan opruimen.
Enkel tijdens je slaap kunnen deze opruim en herstelwerken goed uitgevoerd worden, overdag heeft je lichaam, in het bijzonder je immuunsysteem, te veel andere taken uit te voeren.
In mijn blog over slaap kan je een aantal tips vinden om beter te slapen en dit opruim en herstel proces dus opnieuw goed te laten verlopen.
Kom jij dagelijks aan voldoende beweging en de juiste beweging?
Inderdaad, dagelijks is hierbij een hele belangrijke!
Een wandeling van 2 u in het weekend of 1u per week intensief sporten is heel erg goed maar een minimum aan dagelijkse beweging is noodzakelijk om spieren en gewrichten soepel en goed doorbloed te houden.
We zitten allemaal veel te lang en te vaak.
Zorg voor dagelijkse beweging van een half uurtje en probeer om minimum om de 2 uur een bewegingstussendoortje in te lassen.
Zo’n bewegingstussendoortje hoeft maar 3 à 5 min te duren. Ga even dansen, de trap op en neer lopen of doe een paar specifieke oefeningen waardoor je hartslag stijgt.
Een te hoge spierspanning?
Om te voelen of je last hebt van een te hoge spierspanning, is het belangrijk om je eerst bewust te worden van je lichaam. Waar voel je meer of minder spanning? Door spieren aan te spannen en nadien weer los te laten kan je voelen wat het verschil tussen spanning en ontspanning is. Vaak voelen we het verschil niet meer, nemen we de tijd niet om dit te voelen. Als je weet waar je spierspanning vaak verhoogd is dan kan je op zoek naar specifieke losmakende oefeningen, stretching en licht mobiliserende oefeningen.
Een overbelast immuunsysteem.
Je immuunsysteem zorgt voor opruim en herstelwerken in je spieren, je gewrichten, je bloedvaten, je organen…naast het opsporen en elimineren van ongewenste virussen, schimmels en bacteriën en het elimineren van schadelijke stoffen zoals bijvoorbeeld PFAS of bewaarmiddelen. Heel wat werk dus!
Opruimwerken in gewrichten en spieren komen dus wel eens in het gedrang.
Je immuunsysteem ontlasten is altijd verstandig. Hoe je dit kan doen, leg ik je uit in een volgende blog. Stress In je lijf.
Te weinig voedingsstoffen om opruim- en herstel taken goed uit te voeren.
Je lichaam kan aangebrachte schade pas herstellen als het de juiste bouwstenen krijgt om dit uit te voeren. Ik heb het over voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten.
De juiste vitaminen en mineralen. Gevarieerde voeding is hierbij het allerbelangrijkste.
Je kan heel gezond eten en toch onvoldoende voedingstoffen binnen krijgen omdat je bijvoorbeeld te vaak dezelfde voeding eet. Misschien eet je vegetarisch, dan ontbreken vaak specifieke eiwitten en B vitamines en is suppletie bijna noodzakelijk. Zorg zeker ook voor voldoende gezonde vetten.
Een tip om voldoende variatie in je voeding aan te brengen: maak een maaltijdplanning zodat je overzicht krijgt en probeer al de verschillende groenten en fruit van de groenten en fruitkalender van die maand te schrappen. Hier vind je groentenkalenders
Wil jij minder rugklachten?
Ga dan de komende weken alvast dagelijks wat beweging inplannen, probeer bewust te voelen waar je spierspanning verhoogd is en zoek eventueel al een gerichte oefening.
Bekijk daarnaast je voedingspatroon en print de groentekalender van deze maand zodat je wat meer variatie kan aanbrengen in je voedingsstoffen.
Dat is al een heel wat aanpassingswerk!
Neem je tijd, weet dat vervallen in oude gewoontes menselijk is, maar dat volhouden tot resultaat leidt.
Volgende maand leg ik je uit hoe je voedingspatroon soms kan zorgen voor meer stress in je lijf.