“Ik kan echt niet van die koekjes afblijven op het werk.”

“Na de lunch moet ik écht een stukje chocolade”

“Als ik thuis kom zou ik de hele kast leegeten”

Herkenbaar?

Het ligt echt niet altijd aan jouw discipline! Eerder aan je biochemie.

De drang naar suikers, naar voedsel is een signaal van je lichaam.
Je lichaam wil je echt niet gewoon dwars zitten, het laat je weten dat er achter de schermen iets fout loopt.

Je lichaam vraagt energie en dan nog liefst energie die snel beschikbaar is: suikers.
Maar waarom vraagt je lichaam naar snelle energie?

Omdat je immuunsysteem overuren draait?!
Omdat er ergens in je lichaam hoog- of laaggradige ontstekingen aan de gang zijn en veel energie kosten die dus ergens moet gehaald worden?
Omdat je hormonen vragen om snelle energie?!?

Als ik iemand vertel dat zijn immuunsysteem overuren draait, dan krijg ik meestal als antwoord : ‘Maar ik ben helemaal niet ziek’

Een laaggradige ontsteking is een chronische ontsteking die je zelf meestal niet door hebt, net omdat je je niet ziek voelt of geen duidelijke symptomen ervaart. Op termijn zorgt dit echter wel vaak voor chronische ziekten.

De eerste symptomen zijn meestal simpelweg vermoeidheid en ‘goestingskes’, zin hebben in suikerrijk eten.
En hoe vaak worden deze symptomen niet als heel normaal beschouwd?

Je levensstijl kan laaggradige ontstekingen veroorzaken, maar dus ook terugdraaien..

Zo weten we dat overgewicht en met name buikvet, zorgt voor ontstekingsmediatoren zoals interleukine-6, adiponectin en c-reactief proteïne.

Overgewicht ontstaat niet enkel door gewoon te veel en/of te vaak eten, ook chronische stress of verborgen ontstekingen kunnen aan de basis liggen. En zo beland je al snel in een vicieuze cirkel…

Hoe werkt dat dan?

Chronische stress zorgt voor een hyperpermeabele darm, waardoor je immuunsysteem overuren moet draaien.
Het zorgt ook voor te veel en vooral te lang aanmaak van cortisol (stresshormoon) dat op zijn beurt aanmaak van insuline stimuleert, een onstabiele bloedsuikerspiegel induceert en dus zin in eten creëert.
Je lichaam eist energie op voor het immuunsysteem ten koste van de andere systemen, waardoor jij je moe voelt.

Stress is dus vaak de start van een vicieuze cirkel.

Zoals eerder gezegd zorgt cortisol ervoor dat je zin krijgt in eten, vaak suikerrijk eten want daardoor krijgt je lichaam snel energie aangevoerd.

Het vaak en veel eten van geraffineerde koolhydraten (suikers) zorgt voor een instabiele bloedsuikerspiegel en na verloop van tijd voor insulineresistentie en schade, die dus steeds meer druk zetten op je immuunsysteem.

Maar ook laaggradige ontsteking houdt dit systeem in stand.

Een laaggradige ontsteking is vaak een chronische vorm van een ontsteking die slechts heel licht is. Dit is niet ernstig en wordt geactiveerd door ziekteverwekkers als bacteriën of schade door bijvoorbeeld toxische stoffen. Je immuunsysteem speelt hier alweer een belangrijke rol om de schade tegen te gaan en/of te herstellen.

Je immuunsysteem eist hierdoor alweer meer energie en krijgt hiervoor trouwens voorrang van je brein. Dit gaat ten koste van de beschikbare energie op andere gebieden.

En dus voel jij je moe!

Een van de meest voorkomende laaggradige ontstekingen is een ontsteking van je tandvlees, met bloedend tandvlees als symptoom, dit is vaak jaren aanwezig en zorgt dus voor een jarenlange belasting van je immuunsysteem.

Een andere veel voorkomende laaggradige ontsteking is een ‘ leaky gut’, een ‘ lekkende darm’.
Als jij door je voeding of je omgeving chronisch onder invloed van toxische stoffen staat, kan je darmwand zodanig beschadigd raken dat hij ‘ lek’ raakt. Er ontsnappen dus bacteriën en resten uit de darm naar je bloed. Hierdoor wordt je immuunsysteem opnieuw gealarmeerd. Nog meer werk… meestal is dit niet levensbedreigend en is de reactie van je immuunsysteem beperkt.
Maar door die milde reactie worden de ziekteverwekkers in je bloed niet onmiddellijk en volledig opgeruimd.

Het begin van alweer een vicieuze cirkel:
Je immuunsysteem blijft continu (lichtjes) actief met een chronische laaggradige ontsteking tot gevolg.
Vermoeidheid en zin in suikers…

Om je vermoeidheid en ‘ goestingskes’ aan te pakken, start je dus met stressreductie en het ontlasten van je immuunsysteem.