Herleef sfeerfoto

Iedereen heeft zich wel al eens voorgenomen om ‘gezonder te gaan leven’ toch?

Met goede moed begin je met hardlopen, je neemt een fitness abonnement, je koopt de halve oogst van de groenteboer op, je gooit de snoepkast in de vuilnismand, je zet je wekker ‘s ochtend een half uurtje eerder…

Maar een paar weken later zit je alweer in je oude vertrouwde ritme.

Je ging een paar weken sporten maar kreeg dan last van je knie of er was een hele drukke periode op het werk waardoor je niet aan verse maaltijden toe kwam of je ging naar een feestje met mega lekkere dessertjes, je voelde je moe dus dat half uurtje langer in bed had je toch echt wel nodig…

Herkenbaar?

Ik denk dat iedereen zichzelf hier wel ergens in herkent.
We zijn mens, ons brein houdt niet echt van verandering en vaak zijn er een aantal biochemische processen die je nog extra gaan tegenwerken.

En toch kan je je levensstijl, als je dit echt wil, gezonder maken!.

Waarom?

Dat is de eerste belangrijke vraag.

Waarom wil jij ‘gezonder leven’?
Wil je minder spier- en gewrichtspijnen of minder pees- en gewrichtsontstekingen?
Wil je je minder moe voelen?
Wil je afvallen of meer spieren opbouwen?
Wil je minder menopauzale klachten?
Wil je je minder angstig voelen, minder hyperventilatie klachten?
Wil je alles doen om die genetische belasting met suikerziekte, kanker, alzheimer of andere ziekte de kop in te drukken?

En dan nog eens waarom?

Wat is de echte diepere reden?
Waarom wil je bijvoorbeeld minder pijn?
Om meer te kunnen doen met je gezin of vriendinnen? Om terug fulltime te kunnen werken en minder financiële zorgen te hebben of meer geld over te houden voor leuke dingen? Om beter te slapen en daardoor minder prikkelbaar te zijn of je beter te kunnen concentreren tijdens je studies? Om meer energie en doorzettingsvermogen over te houden om een eigen zaak te kunnen starten of om voor je kleinkind te kunnen zorgen of om…?

Of waarom wil je alles doen om te voorkomen dat je net als je moeder of vader bv Alzheimer krijgt? Omdat je geen medelijden wil, je niet hulpeloos wil eindigen? Omdat je nog veel reisplannen hebt? Omdat je je kinderen wil laten zien dat je door je levensstijl aan te passen veel problemen kan voorkomen? Omdat je gewoon zo lang mogelijk veel plezier wil hebben in het leven?

Of waarom wil je afvallen?
Omdat je je oude kleding weer aan wil? Of je schrik hebt dat je man je niet aantrekkelijk meer vindt? Omdat je angst hebt voor suikerziekte of hart- en vaataandoeningen? Omdat je orthopedist je pas verder wil helpen met je knieklachten als je eerst afvalt?

Zoek je echte ware reden eerst voor jezelf uit, zorg dat je de juiste vindt voor jezelf en dit echt met overtuiging wil.
Noteer wat voor jou de voordelen zijn van bijvoorbeeld minder spier- en gewrichtspijn.
Wat zal er dan allemaal positief veranderen voor jou? Noteer het als een ‘reminder’ voor jezelf zodat je dit kan bekijken als je een moeilijk moment hebt.

Wat?

Wat wil en kan jij gaan aanpassen in je levensstijl? Wat past bij jou?
Aan welk thema wil jij werken?
Beweging, voeding, ontspanning/rust, slaap, toxische stoffen?

Het is niet realistisch om alles gelijktijdig aan te pakken en misschien sta je er momenteel nog niet echt voor open om bijvoorbeeld een aantal toxische stoffen te schrappen. Misschien vind je dit nu nog te ver gaan, maar zie je het bijvoorbeeld wel zitten om meer te gaan bewegen of aan je voedingspatroon te werken.

Concreet?

Wat is je doel en wat is je plan?
Ik neem het voorbeeld van meer bewegen, maar hoe ga je dat concreet aanpakken?
Als je nu helemaal niet beweegt lijkt het mij niet realistisch om van jezelf te verwachten dat je 7 keer per week een uur gaat sporten.
Misschien lukt het wel om alvast 3 keer in de week minimum 30 minuten wandelen in te plannen.
Stel jezelf een concreet doel : deze maand 3 x per week 30 min wandelen en de maand nadien 4x/week…

Wil je meer groenten eten?
Maak het concreet, want wat is ‘meer’?
Je kan je voornemen om 3 keer per week een groentemaaltijd als lunch mee te nemen in plaats van je boterhammen of bijvoorbeeld 2 dagen per week een extra groene salade als voorgerecht bij het avondeten. Plan dit vooraf, zorg dat je de nodige ingrediënten in huis hebt.

Valkuilen?

Er zijn verschillende valkuilen die je vaak wel beseft, maar waarvan je niet weet hoe je ze kan omzeilen.
Té veel gelijktijdig willen is een van de grote valkuilen, dus start klein en eenvoudig, zorg dat het haalbaar is.
Té streng zijn voor jezelf is nog zoiets.
Geef jezelf ruimte om eens los te laten, 80% van de tijd ‘ gezonder’ en 20% iets minder is al dik oke!