Kiné enkel streching mobilisatie

Hou jij eigenlijk niet van pilletjes en dus ook niet van supplementen?

Eerlijk, ik probeer dit ook te beperken maar magnesium is een supplement dat ik toch echt wel geregeld adviseer en sowieso voor mezelf inzet.

Voor wie?

Bij hoofdpijn en migraine, fibromyalgie, depressie, burn-out, stemmingswisselingen, dementie, slaapproblemen, spierkrampen, menstruatiekrampen, restless legs, diabetes, osteoporose, artrose, menstruatiekrampen, overgewicht, psoriasis, eczeem, atherosclerose, ontstekingen algemeen, hoge bloeddruk, tandvleesontstekingen…​​​​​​​​

Waarom?

Magnesium is betrokken bij zo enorm veel processen in ons lichaam dat suppletie bij heel veel klachten en aandoeningen een positieve rol kan spelen.

Het magnesiumgehalte in onze voeding is de laatste jaren aanzienlijk achteruit gegaan. Het gevolg van verarming van de teeltgronden, overbemesting en steeds ingrijpender verwerkingsprocessen van onze voeding.

Als je bovendien weet dat je meer magnesium verbruikt

bij stress
bij geneesmiddelen zoals plaspillen, laxeermiddelen, ACE remmers, cortisone, anticonceptie pillen, antibiotica…
bij alcoholconsumptie
tijdens de zwangerschap en borstvoeding
bij roken
bij maag-darm problemen
tijdens het sporten of zwaar fysiek werk

Dan kan ik concluderen dat zowat iedereen af en toe een magnesium supplement nodig heeft.

Opgelet!

Extra voorzichtigheid is belangrijk bij een verminderde nierfunctie, hartblok of verstoorde prikkelgeleiding in het hart en neuromusculaire aandoeningen. Overleg in deze gevallen steeds met je arts.

Hoe?

Je kan extra magnesium oraal innemen via een tablet of in poedervorm.

Soms wordt zo’n supplement niet goed verdragen en ondervinden mensen spijsverteringsproblemen. Gelukkig kan je ook via de huid, transdermaal, magnesium opnemen.
Je kan gebruik maken van magnesium vlokken of kristallen in een (voeten)bad of een magnesium olie of gel op je huid inmasseren.

Steeds vaker gebruiken artsen ook de intraveneuze opname, via het infuus.

Bij de orale toedieningsvormen is het belangrijk om te kiezen voor een organische vorm zoals magnesium citraat, -bisglycinaat of -malaat, deze vormen worden goed door je lichaam opgenomen. Ook binnen deze vormen kan je nog een onderscheid maken, afhankelijk waar je het grootste effect wil.

 • Magnesiumbisglycinaat
  Voor het zenuwstelsel, geheugen, concentratievermogen en leerprestatie.
 • Magnesiumcitraat
  Voor sterke en soepele spieren, bevordert de energiestofwisseling
 • Magnesiummalaat
  Ondersteunt het energieniveau, bij vermoeidheid.

Nog steeds worden veel niet organische vormen van magnesium gebruikt.
Jammer, weggegooid geld!
Deze vormen worden bijna niet door je lichaam opgenomen, laat daarom magnesiumchloride, magnesiumhydroxide en magnesiumsulfaat aan de kant liggen.

De transdermale opname van magnesium via de huid wordt bepaald door de Magnesium (Mg) concentratie, het bedekte huidoppervlak, de tijd in bad /van indringen en de temperatuur van het water.​​​​​​​​

 • Breng zoveel mogelijk huid onder water, bij een voetenbad best tot boven je enkels.​​​​​​​​
 • Gebruik minimum 500 g magnesium vlokken in een normaal bad. Bij een voetenbad gebruik je best een hogere concentratie, tot 500 g Mg per 5 l water.​​​​​​​​
 • Blijf zeker 20 minuten in het bad​​​​​​​​, spoel nadien af.
 • Badwater temperatuur op ongeveer 37°C ​​​​​​​​​​​

let op: niet bij open wonden of beschadigde huid, vermijd de ogen en spoel grondig uit indien de zoutoplossing in je ogen komt

2x per week een bad of een dagelijks voetenbad zorgt snel voor aanvulling van je Mg tekort, maar zie je dit niet goed zitten en wil je toch geen suppletie slikken dan kan je ook nog kiezen voor aanvulling via een magnesium olie of gel. ​​​​​​​​
​​​​​​​​
Een magnesium olie of gel heeft als voordeel dat deze rechtstreeks op je huid en heel gericht kan aangebracht worden.​​​​​​​​
Vooral bij spierkrampen, pijnlijke menstruatie of gewrichten kan dit handig zijn.

Ook magnesium olie of gel minimum 20 min op de huid laten, je kan deze ook gerust op de huid laten zitten tenzij je dit als vervelend of jeukerig ervaart.

​​​​​​​​
Voor de intraveneuze magnesium infusen verwijs ik graag naar je arts. Meestal bestaat deze therapie uit een combinatie van magnesium met een aantal andere supplementen zoals bijvoorbeeld B vitamines en zink.