Ik heb pijn als ik beweeg!
Ik ben zo moe dat ik de energie niet meer heb om te bewegen!
Ik wil eerst weten wat er met mij aan de hand is, wie weet doe ik wel iets fout met bewegen!
Ik heb geen tijd om te bewegen!
De vaakst aangehaalde redenen om niet te bewegen…
En ik begrijp dat het moeilijk is om toch in beweging te komen als je pijn hebt, doodmoe bent, amper energie of tijd hebt om je dagelijkse taken uit te voeren.
Echt, ik snap het!
En toch wil ik je graag proberen te overtuigen.
Omdat ik dagelijks de meest verbluffende resultaten zie/hoor van meestal slechts beperkte bewegingsinspanningen.
Als je begrijpt hoe je lichaam in elkaar zit, als je snapt wat er juist gebeurt tijdens beweging en wat de voordelen hiervan zijn, dan lukt het jou misschien ook om weloverwogen tot beweging over te gaan.
Het blijft in eerste instantie moeilijk en het kost zeker een serieuze dosis inspanning; maar het loont.
Minder spierpijn – beter slapen – soepelere gewrichten – meer energie – goede spijsvertering – betere concentratie – rust in mijn hoofd – minder prikkelbaar – gewichtsverlies – groter relativeringsvermogen – minder vergeetachtig – minder angst
Bekijken we eerst de orthopedische klachten:
knieklachten, heupklachten, rugklachten e.d. pijn en beperking door slijtage problematiek, artrose, artritis, reuma, hernia’s, spierpijnen en nog zoveel meer. Sterk uiteenlopende diagnoses die toch hetzelfde advies krijgen: beweging.
Het gaat dan meestal niet om zeer intensief sporten maar om rustige bewegingen als fietsen, zwemmen, wandelen, roeien. Specifieke oefeningen kunnen ingezet worden om eerst op te bouwen. Misschien lukt wandelen nog niet, maar kan je starten met een zitfiets en een paar spierversterkende oefeningen om zo verder te evolueren naar een paar stapjes, een (beperkte) wandeling of fietsen (op een hometrainer).
Maar waarom ?
Bij dit soort klachten gaat het meestal om gewrichten die overbelast worden. De spiergroepen rond dit gewricht zijn meestal zwakker geworden, maar het zijn net die spieren die het gewricht kunnen ontlasten, die de krachten op het gewricht kunnen verminderen.
Dus door de spieren rond een gewricht op te trainen kunnen we het gewricht ontlasten.
Ik weet het… net die spieren staan vaak gespannen en doen pijn.
Typisch, want die spieren proberen hun best te doen en je gewrichten te helpen. Gespannen spieren zijn vaak verzwakte spieren of “ je spieren zijn niet sterk genoeg voor wat je lichaam hen vraagt te doen”
Een eerste oplossing is dus de spieren sterker maken.
Het is natuurlijk belangrijk dat je de belasting geleidelijk gaat opbouwen en niet plots heel veel gaat vragen!
En dit is precisiewerk, want als de belasting te hoog is dan krijg je meer klachten, is de belasting te laag, dan zal er weinig verbetering van de klachten merkbaar zijn.
Je kinesitherapeut kan je begeleiden.
Maar er is meer.
Als jij je gewrichten beweegt dan zal er een soort ‘smeervloeistof’ gevormd worden in je gewricht. Dit zorgt (net als bij een motor of andere machine) dat de onderdelen/ botten in je gewrichten soepeler kunnen bewegen ten opzichte van elkaar.
In deze vloeistof zitten ook herstel bevorderende stoffen.
Door te bewegen komt er meer bloedtoevoer naar de bewogen zones.
Via je bloed zullen er natuurlijke opruim- en herstel bevorderende stoffen én ontstekingsremmende stoffen aangevoerd worden. Deze zullen de schade in je gewrichten en spieren proberen opruimen en nadien tot rust aanmanen. Ik vergelijk het met een lichaamseigen ibuprofen.
Met deze theorie krijg ik het merendeel van mijn orthopedische patiënten in beweging. patiënten met rugklachten, nekpijn, knie- en heup problemen, schouderpijn, maar ook elleboog, pols en vinger problematiek. Diagnoses als spondylolisthesis, reuma, osteoporose, knie- of heup artrose, schouderverkalking, tenniselleboog…
Maar er is nog meer!
Ook bij diagnoses als burn-out, hyperventilatie, fibromyalgie, CVS, slaapproblemen, depressie… is beweging een belangrijk onderdeel van mijn therapie.
Deze ziektebeelden gaan allemaal gepaard met een energietekort.
Om je energiebalans terug in evenwicht te krijgen, is het belangrijk om je energietekort aan te pakken via je mitochondriën, de energiefabriekjes van je cellen en dit kan o.a. door : BEWEGING.
Natuurlijk komt hier nog veel meer bij kijken, maar beweging zal sowieso belangrijk zijn om je lichaam terug in balans te brengen.
Beweging en specifieke oefeningen, aangepast aan jouw mogelijkheden kunnen op zoveel vlakken inwerken, deze zijn alvast een paar belangrijke:
Je slaap via melatonine
Je geluksgevoel via serotonine en dopamine
je suiker- en vetverbranding via insuline
je stressniveau via cortisol
Samengevat kan de juiste beweging,
uitgevoerd op het juiste moment,
met de juiste intensiteit,
helemaal aangepast aan jouw problematiek…
Voor jou zoveel winst betekenen!
HOE begin je met bewegen?
Aangezien jij, je lichaam, je klachten uniek zijn en ik hier slechts heel algemeen advies kan geven is dit dus zeer moeilijk.
Een paar tips:
Je hoeft je niet te veel vast te houden aan basis regeltjes als ‘10 000 stappen per dag’.
Begrijp me niet verkeerd, dit lijkt me een goed advies voor de doorsnee gezonde persoon, maar niet bij klachten of specifieke diagnoses en vaak niet als start naar meer beweging.
Een kind kan bijvoorbeeld best nog veel meer bewegen maar voor een inactieve persoon met fibromyalgie of reuma zal dit in veel gevallen te zwaar zijn.
Opbouwen van je beweging is sowieso belangrijk om een te sterke reactie van je lichaam te voorkomen, maar het mag dan ook weer niet té licht zijn of het effect blijft uit. Beweeg jij nu slechts binnen in huis, dan kan dagelijks 2x 20 meter op je oprit of het voetpad een mooi begin zijn.
Beweeg jij eigenlijk al relatief veel, maar blijven je klachten zoals bijvoorbeeld heuppijn bestaan? Dan bekijk ik eerst of je huidige beweging niet te (eenzijdig) belastend is en of je daar aanpassingen kan aanbrengen. Misschien ga je dagelijks 1 uur sporten, maar zit je de rest van de dag achter je PC? Dan kunnen korte bewegingspauzes jou waarschijnlijk helpen.
Het klinkt waarschijnlijk gek, maar ook voor een tenniselleboog is een algemene beweging als wandelen of fietsen belangrijk. Naast specifieke oefeningen kan dit misschien net de oplossing zijn voor jouw klachten.
Doe wat jij leuk vindt of maak bewegen leuk.
Ieder begin is moeilijk en dan reken ik op jouw discipline. Je wilskracht zal belangrijk zijn om een verandering teweeg te brengen. Maar niemand houdt beweging op lange termijn vol als je dit altijd tegen je zin doet.
Dus ook al is zwemmen misschien de ideale beweging voor jouw schouder, als jij een hekel hebt aan zwemmen dan zoek je beter iets anders.
Ga je liever lopen dan fietsen, maar is dit nu net even te belastend voor je heup? Probeer dan eens af te spreken met een vriend om samen te fietsen en bij te babbelen of zet jezelf een doel als ‘ik fiets dagelijks naar school’ of ‘ik ga drie keer per week met de fiets naar de bakker’.
Een wandelvriendin of wandelgroep, maar ook een doel geeft altijd een extra stimulans.
De beste beweging is de beweging die je effectief DOET.
Wat je juist doet van beweging maakt in eerste instantie niet zoveel uit,
of het nu 3 keer 10 minuten of één keer 30 minuten wandelen is,
ieder uur 2 keer de trap op en af en 5 minuten dansen voor de lunch,
of 20 squads of jumping jacks,
een keer per week een yogales en dagelijks een paar oefeningen,
Het lijkt ongeloofwaardig, maar door te bewegen krijg je meer zin in beweging. Je lichaam zorgt voor chemische reacties die je verlangen naar beweging stimuleren, die je soms zelfs verslaafd maken aan beweging.
Echter niet vanaf dag 1 en nee, ook niet na een weekje…
Start het liefst nog vandaag en geef jezelf, je lichaam even de tijd om te wennen en de positieve processen in gang te zetten.
Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder. Als iets traag in beweging komt, komt het langzaam tot leven.
Lao Tse